IRM har publicerat det andra kvartalet 2021: En rekordstark återhämtning för reklamen

IRM, som mäter annonsinvesteringarnas utveckling, har publicerat siffror för det andra kvartalet 2021. Omsättningen uppgick till 11,7 miljarder kronor, vilket är nära 1,3 miljarder kronor mer än samma kvartal 2019. Marknaden har därmed inte bara återhämtat tappet från 2020, den har med råge passerat 2019 års nivåer.

-Under det andra kvartalet 2020 slog pandemin till med full kraft och marknaden föll med 14%. Det innebär att marknaden nu i det andra kvartal 2021 möter mycket svaga jämförelsesiffror, något som delvis förklarar den fantastiska återhämtningen som vi ser, kommenterar IRM:s VD Madeleine Thor. 

De digitala medierna, som gjorde en stark comeback redan i det andra halvåret 2020, fortsätter och accelererar tillväxten under det andra kvartalet 2021. Utvecklingen drivs framför allt av annonsörernas omställning till digitala medier och av en stark e-handel.

I det andra kvartalet ser vi dessutom att den uppåtgående konjunkturella trenden avspeglar sig brett på annonsinvesteringarna där de flesta mediekategorier uppvisade en tvåsiffrig tillväxttakt under årets andra kvartal.

- Vi har inte tidigare sett en så kraftfull återhämtning. IRM hade prognosticerat en tvåsiffrig tillväxttakt i det andra kvartalet, men rusningen vi ser förvånar även oss. Annonsmarknaden är tillbaka och slår både omsättningsrekord och tillväxtrekord för ett andra kvartalet, avslutar Thor.

 

Lyssna gärna på torsdagens Ekonomieko, där IRM kommenterar utvecklingen:

https://sverigesradio.se/avsnitt/1769280

 

 

IRM:s kvartalsrapport innehåller statistik över investering per mediekategori under det andra kvartalet 2021 samt ackumulerat under kalenderåret 2021.

Rapporten omfattar 19 sidor incl. summary in English, pris 4 900 kronor exkl moms. Rapporten är nu tillgänglig för IRM:s prenumeranter och för övriga finns den tillgänglig för köp här

;